YOGA en MINDFULNESS,  A SENSE OF………WEEKEND

Onze kwaliteit van leven staat vaak ter discussie. We hebben het allemaal druk, druk, druk. Er kan ook vaak van alles aan verbeterd worden.

Maar…wat? En waaraan? En vooral; waar begin je mee?

 

Yoga en Mindfulness staan al een tijdje op mijn ‘lijst’ om te ontdekken en aan den lijve te ondervinden wat het met je doet en welke rol het kan spelen in het dagelijkse leven.

De eerste stap heb ik afgelopen weekend gezet: ‘A sense of……weekend’.

Een weekend met mindfulness, meditatie, Yoga, Qigong, workshop ‘geluk’, vegetarisch eten, relaxen, mindful wandelen, massage, gezellig kletsen en tijd voor jezelf.

 

Het weekend wordt gehouden in een oude gezellige boerderijwoning gelegen in de heuvels van Zuid-Limburg. Binnen is het knus en gezellig; dikke houten balken lopen overal door het gebouw. De deuren zijn van zwaar hout met ijzeren versiersels en geverfd in grappige kleuren. Er zijn talrijke trapjes en gangetjes; het lijkt wel een doolhof.  Een grote openhaard met schouw van dikke eiken balken. De balken zijn zwartgeblakerd van het vuur. Overal zware en brede houten planken op de vloer, hier en daar afgewisseld met sierlijke tegeltjes in alle kleuren en maten. De Yoga ruimte straalt letterlijk rust uit: het is er behaaglijk warm, het binnenvallende licht wordt zacht gedempt met doek, en de talrijke ontstoken lichtjes en geurkaarsjes maken de stemming.

 

Kort na de inloop en ontvangst beginnen we aan de grote houten tafel in de sfeervolle zitkamer met een mindfulness meditatie. Wat een rust! Wat me opvalt is hoe rustig ik hier van wordt; geen stress, geen gedachten over van alles en nog wat. Die gedachten mogen er wel komen; het is de bedoeling dat je dit accepteert en je vervolgens je gedachten weer richt op het onderwerp dat was aangegeven. Je voelt alle spanning en gedachten wegvloeien. Het is een ideale manier om zo van eventuele negatieve gedachten af te komen.

 

Iets later beginnen we aan de sessie Yin Yoga; ademhalingstechnieken. Door je ademhaling te activeren en te sturen via de buik of het middenrif worden verschillende organen ‘gemasseerd’ en gestimuleerd. Dit werkt rustgevend voor je geest en reinigend voor je lichaam; het is daadwerkelijk alsof je het ‘voelt’.

Elke ochtend beginnen we om 08.00 uur met een YOGA-sessie. Een goede manier om aan de dag te beginnen. Gedurende de dag of avond volgt er dan nog een YOGA-sessie zoals Pranayama, of Vinyassa Yoga.

De inspanning wordt langzaamaan intensiever. Daarna wordt weer rustig afgebouwd met de juiste ademhaling. De ademhaling stuurt de beweging. Na de sessie ervaar ik totale relaxatie en ontspanning.

 

Er is de mogelijkheid om een ‘Daytox’ dag te volgen. Dit heeft een reinigend effect op je lichaam. Je krijgt een lijstje met welke dingen je kunt eten en welke niet. Er worden speciale sappen gemaakt om de lever te ondersteunen in het afvoeren van afvalstoffen.

Al het eten is gezond en zit vol met de essentiële voedingsstoffen; noten, granen, pitten, vruchtensappen, fruit, honing, groenten, paddenstoelen etc.

Er wordt geen suiker gebruikt en weinig koolhydraten. De maaltijden bestaan uit salades, en groenteschotels gecombineerd met fruit en verschillende soorten bessen, noten en paddenstoelen. Ik ben zelf een echte vleeseter, maar het vlees mis ik hier echt niet; de maaltijden zijn rijk vullend en heerlijk om te eten. Heb je al eens gehoord van gemalen bloemkool en die te gebruiken in plaats van couscous?

 

Het wordt geadviseerd om veel water te drinken; de Yoga oefeningen werken reinigend op het lichaam en ook de voeding. Om afvalstoffen af te voeren heeft je lichaam vocht nodig. De hele dag staan er vruchtensappen (alles zelfgemaakt), water en verschillende soorten thee. Er is geen alcohol en alhoewel ik zelf kan genieten van een glaasje wijn is dit helemaal  geen gemis.

Het zelfde geldt voor koffie. Voor de liefhebben is dat er wel, maar het valt in de categorie ‘oppepper’ en dat past niet in deze setting. Gaandeweg wordt ook die ‘gewoonte’ steeds minder. Er wordt vooral ‘gezonde’ thee gedronken.

 

We maken een stevige wandelingen door de besneeuwde heuvels en onderweg doen we  mindfulness en Qigong oefeningen. Qigong is een Chinese bewegingsleer die lichaam en geest versterkt. Eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroom van energie (Qi) en maken je lichaam ontspannen, krachtig en flexibel.

De combinatie van de meditatie oefeningen en de activiteiten buiten in de frisse openlucht met prachtige vergezichten zorgen ervoor dat al je zintuigen optimaal geprikkeld worden.

 

Er volgt een workshop ‘Geluk’. In kleine groepjes wordt besproken wat iedereen onder geluk verstaat. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je voor jezelf duidelijk krijgt hoe jouw idee van geluk er uit ziet. In het verlengde daarvan zou je meer aan je eigen geluk kunnen werken; een aanzet in de juiste richting.

Er wordt een lijst van waardengebieden uitgewerkt. Hierin kun je zien hoe belangrijk jij bepaalde zaken vindt zoals; familie, huwelijk/intieme relatie, ouderschap, vrienden, sociaal leven, werk, etc. Eerst geef je aan hoe belangrijk je dat vindt, daarna geef je aan hoe het nu in werkelijkheid is.

Als er een groot verschil is dan kun je zien in welke situatie dit plaats vindt.

 

Ondertussen zijn onze sociale contacten gegroeid; we zijn een hechte groep geworden; er wordt leuk en ook serieus gebabbeld over de alledaagse en wereldse dingen.

Er worden herinneringen opgehaald en er worden contacten gelegd.

Er is voldoende ‘vrije’ tijd om je eigen ding te doen; een boek lezen, een heerlijke massage te ondergaan, of mediteren in de stilteruimte, wandelen, ontspannen, a sense of…..

 

Als we terug naar huis rijden voelen we ons heerlijk ontspannen en heel wat ervaringen rijker. Ervaringen waar je iets mee kunt doen; je kwaliteit van leven verbeteren. We hebben geleerd dat er meerdere mogelijkheden zijn om van je mindere gewoontes, of negatieve gedachten af te komen. En hoe je op een mooie manier tot rust kunt komen; totale ontspanning.

Een ander bijkomend effect merk ik de volgende dag; ik ben 2 kg lichter! Dat geeft aan dat er zich lichamelijk ook een en ander is gebeurd. Koffie of alcohol? Nou..effe niet!

 

Het weekend werd georganiseerd door: Censstudio en Buro den Elzen.

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Erna (donderdag, 12 februari 2015 18:35)

  Interessant artikel van mindfullness hoor je steeds meer dat het rust en ruimte geeft in je hoofd

 • #2

  Lachenta (vrijdag, 13 februari 2015 12:14)

  Zoals je het weekend omschrijft voel ik het huis , zie ik het huis en ruik ik zelfs het huis in Reijmerstok dat voor mij als een warme deken voelt.
  Het is mooi als men geïnspireerd wordt door de dagelijkse patronen van bv koffie of het eten van vlees voor een dag te doorbreken zoals ik het noem een mini day-tox en zonder enige moeite hiervan kan genieten een volledig weekend om dan te ervaren wat het met je doet, welke verschillen het maakt in je beleving en gevoel.
  We zijn dankbaar dat we elke dag met een yoga serie met jullie mochten beginnen om zo te zien hoe je vdaag op je mat of in de dag staat:)
  Heel graag tot een volgende keer...
  Namasté,
  Lachenta

 • #3

  Marie-Anne den Elzen (vrijdag, 13 februari 2015 15:38)

  Wat kun je prachtig beeldend schrijven Jan. En wat een oog voor detail. Mooi om uitgebreid te lezen hoe je het beleefd hebt. Tussen de regels bespeur ik heel veel bereidheid om te ervaren zonder van te voren het resultaat het weten. Zo te lezen heb je je er helemaal aan overgegeven. Op die manier worden nieuwe verbindingen gelegd in je hersenen en kun je dingen anders gaan doen.
  Ik heb vooraf tegen Rens en Lachenta de hoop uitgesproken dat ik de deelnemers zou kunnen laten proeven hoe lekker en gevarieerd groenten en fruit smaken en dat daaruit een soort van aha-erlebnis zou ontstaan. Het doet me goed om te lezen dat bij jullie gebeurd is.
  Er is inderdaad een mooie verbinding ontstaan tussen iedereen. Daartoe heeft eenieder met heel veel positieve energie, love en humor een steentje bijgedragen.
  Lieve groet en veer zeen os,
  Marie-Anne

 • #4

  Mireille Begheijn (maandag, 16 februari 2015 17:22)

  Tijdens het lezen van het mooie stuk over het weekendje A sense of... was ik weer even in Reijmerstock. Ervoer ook ik weer de rust, de energie, positieve sfeer, de mindfulmomenten, het heerlijke eten, het fijne gezelschap. En wat bijzonder om jou tijdens zo'n weekend te leren kennen. Mooi om te zien hoe wegen elkaar kunnen kruisen en hoe er dan een connectie kan zijn. Ook ik heb weer een paar patronen doorbroken nav dit weekend en ik heb een stukje van de rust met momenten bij me kunnen houden. Net als het eten. Dadelkoekjes heb ik gemaakt. Heerlijk. En ook mindfulness is weer meer geintegreerd in mijn dagelijkse leven. En dat geeft rust.

 • #5

  Annelies Helwegen (vrijdag, 20 februari 2015 16:41)

  Weinig heb ik toe te voegen aan wat jullie over het weekend A sence of.... schrijven.
  Wat hebben we kunnen genieten van alles wat ons aangeboden werd en van elkaar.
  Bedankt allemaal voor jullie bijdrage aan dit geweldige weekend.
  <3

 • #6

  Jan Fermont (vrijdag, 20 februari 2015 17:28)

  Heej Annelies, leuk dat je ook reageert! Ja het was echt genieten he? Dankjewel en groetjes, Jan

 • #7

  Chelsey Didonna (donderdag, 02 februari 2017 05:58)


  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 • #8

  Coy Kovacich (vrijdag, 03 februari 2017 20:52)


  Wonderful website you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I'd really love to be a part of group where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

 • #9

  Damon Trueblood (zondag, 05 februari 2017 12:50)


  Amazing! Its really remarkable piece of writing, I have got much clear idea regarding from this article.

 • #10

  Elaina Schuch (zondag, 05 februari 2017 15:46)


  Yes! Finally something about %keyword1%.

 • #11

  Theola Bower (maandag, 06 februari 2017 05:53)


  I am regular visitor, how are you everybody? This post posted at this website is in fact nice.

 • #12

  Rolande Croft (maandag, 06 februari 2017 09:27)


  Good answer back in return of this issue with firm arguments and describing the whole thing about that.

Download E-book

Vul onderstaande gegevens in en download gratis het E-Boek!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Volg ons op...

Facebook:

Google +:


Actualiteiten

Accepteren en loslaten
>> meer lezen

Positieve Gezondheid
>> meer lezen

Luisteren naar kinderen
>> meer lezen

Werken aan je relatie
>> meer lezen

ACT en Defusie
>> meer lezen

Mindfulness als programma tegen stress, angst en depressie
>> meer lezen

De ademhaling
>> meer lezen

Pesten op school    (48 antipestmethoden afgekeurd!)
>> meer lezen

Nogmaals over Vitamine D
>> meer lezen

YOGA en MINDFULNESS,  A SENSE OF………WEEKEND
>> meer lezen

Hoe kan ik beter leren?
>> meer lezen

De Winterdip; Wat kun je doen tegen de winterdip(depressie)?
>> meer lezen

Praktische handleiding voor een eerste toepassing van Cognitieve Mindfulness Priming Therapie (CMPT)
>> meer lezen

Hoe kun je beter leren slapen?
>> meer lezen

De PRI: Past Reality Integration Therapy
>> meer lezen

Hoe mindful eet u?
>> meer lezen