Hoe kan ik beter leren?

Vorige week heb ik deelgenomen aan een cursus Mindmapping. Het was erg verhelderend, interessant en leerzaam.

Door het toepassen van mindmapping worden je beide hersenhelften gestimuleerd om samen te werken, waardoor je vijf tot tienmaal zoveel informatie kunt opslaan. Het is dus ideaal om toe te passen tijdens een studie of als hulp voor je schoolgaande of studerende kinderen. Het is aangetoond dat op de werkvloer de individuele productiviteit met 17% en méér kan stijgen.

 

Hoe kan dat nou?

In 1981 ontving de Amerikaanse professor Roger Sperry van het California Institute of Technology, de Nobelprijs voor zijn ontdekking van de verschillen tussen de functionaliteit van de linker en van de rechter hemisfeer (hersenhelft) van de neocortex (hersenschors).

De hersenschors is betrokken bij de hogere functies, zoals zintuiglijke waarneming, bewuste bewegingen, redeneren, abstract denken en taal.

 

Onze linkerhersenhelft is primair gericht op spraak, taal, logica, rekenen, getallen, volgorde, lineariteit, analyse van afmetingen, digitaal, ratio, onderdelen, tekst, voltijdigheid.

De rechterhersenhelft is gericht op ritme, muziek, beelden, afbeeldingen, verbeeldingskracht, (dag) dromen, kleuren, dimensies, patronen/eenheid, verbanden, intuïtie, context, gelijktijdigheid.

 

In onze westerse maatschappij hebben we de linkerhersenhelft in het algemeen goed ontwikkeld: ons onderwijs bestaat voornamelijk uit lezen, schrijven, rekenen en andere analytische linkerheft zaken. Volgens ‘Sperry’ discrimineren we onze rechterhersenhelft.

In Aziatische landen als China en Japan is dit precies andersom. Daar is het gebruikelijk te mediteren, veel meer met beelden te werken, enz. Doordat het Chinese schrift en het Japanse kanji uit beeldjes bestaat, wordt de taal niet links, zoals bij ons, maar in de rechterhersenhelft uitgevoerd.  

 

Het doel van Mindmapping:

Mindmapping is een techniek om de beide hersenhelften te laten samenwerken en zo een evenwichtige uitwisseling tussen de beide hersenhelften te laten plaatsvinden.

Bij mindmapping wordt zowel de linker- (taal, rijtjes, logica) als de rechterkant (beelden, kleuren, patronen) gestimuleerd om op een heel natuurlijke wijze samen te werken en daardoor elkaar te versterken. Door een goede samenwerking tussen onze beide hersenhelften benutten we ons brein veel beter. Soms wel vijf tot tienmaal beter!

 

Hoe kun je dit stimuleren bij je kinderen?

We laten onze kinderen tekenen, schilderen en boetseren tot een bepaalde leeftijd.

Dan leren ze lezen, schrijven en rekenen. De rationele, analytische linkerhelft van onze hersenen neemt het langzamerhand over van de creatieve, intuïtieve rechterzijde.

Kinderen gaan langzaamaan steeds meer de linkerhersenhelft gebruiken. Dat betekent dat we de rechterhelft meer aandacht dienen te geven.

Dit kan door jonge kinderen verhaaltjes voor te lezen met af en toe een afbeelding te laten zien (het kind leert zich beelden voor de geest te halen, en beelden produceren= de rechterhelft benutten.

Als ze ouder worden, leer je kind te ‘mindmappen’ (schema’s tekenen en werken met kleuren en afbeeldingen), aandacht voor zingen, muziek, ritme, schilderen, knutselen.

 

Is je trouwens al iets opgevallen tijdens het lezen van dit verhaal?

Reageren kan via de mail op de site.

 

Wil je meer weten?

Het boek: ‘LEER ALS EEN SPEER’ van Jan Willem van den Brandhof; hierin staan alle technieken en een hoop tips omschreven (ISBN 90-808519-1-4).

 

Het boek: GEBRUIK JE HERSENS’ VAN Jan-Willem van den Brandhof; hierin stat beschreven hoe je je hersencapacitiet beter kunt benuten, sneller te lezen en te leren, effectiever informatie kunt verwerken, je geheugen verbeteren, een breinvriendelijke omgeving te creeren (ISBN 978 90 808519 00).

 

Jan-Willem van den Brandhof verzorgt lezingen en workshops  ‘mindmapping’, voor info: (www.brainstudio.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Download E-book

Vul onderstaande gegevens in en download gratis het E-Boek!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Volg ons op...

Facebook:

Google +:


Actualiteiten

Accepteren en loslaten
>> meer lezen

Positieve Gezondheid
>> meer lezen

Luisteren naar kinderen
>> meer lezen

Werken aan je relatie
>> meer lezen

ACT en Defusie
>> meer lezen

Mindfulness als programma tegen stress, angst en depressie
>> meer lezen

De ademhaling
>> meer lezen

Pesten op school    (48 antipestmethoden afgekeurd!)
>> meer lezen

Nogmaals over Vitamine D
>> meer lezen

YOGA en MINDFULNESS,  A SENSE OF………WEEKEND
>> meer lezen

Hoe kan ik beter leren?
>> meer lezen

De Winterdip; Wat kun je doen tegen de winterdip(depressie)?
>> meer lezen

Praktische handleiding voor een eerste toepassing van Cognitieve Mindfulness Priming Therapie (CMPT)
>> meer lezen

Hoe kun je beter leren slapen?
>> meer lezen

De PRI: Past Reality Integration Therapy
>> meer lezen

Hoe mindful eet u?
>> meer lezen