De Winterdip; Wat kun je doen tegen de winterdip(depressie)?

Kom jij ’s ochtends ook niet uit je bed? Voel je je helemaal niet uitgerust bij het opstaan? Je voelt je moe en neerslachtig?

 

Dan heb je waarschijnlijk een milde vorm van winterdepressie.

Een optelsom van factoren leiden tot deze ‘winterblues’: het gebrek aan zonlicht (de dagen zijn kort er is minder zon, (zit je bijvoorbeeld de hele dag op kantoor en kom je met donker pas weer thuis) dan maakt het lichaam meer melatonine (slaaphormoon) aan. We slapen meer.

 

Ook verminderde lichamelijke activiteit speelt een rol. We bewegen ’s winters minder vaak buiten. Hierdoor wordt de bloedsomloop minder gestimuleerd en worden de hersenen beperkter voorzien van zuurstof.

Erfelijke of omgevingsfactoren kunnen een rol spelen.

 

Wat kun je er tegen doen?

Als je slaapt met de gordijnen of rolluiken dicht, overweeg dan eens een weklicht aan te schaffen. Dit licht bootst de zonsopkomst na; eventueel met het geluid van vogeltjes die fluiten.

Volgens het boek: ‘Uw brein als medicijn van prof./doctor Servan Schreiber dringt het licht door in de hersenen via de ogen en zijn prikkels worden direct doorgegeven aan een gespecialiseerde groep cellen, de hypothalamus, die in het hart van het emotionele brein ligt. De hypothalamus regelt de productie van alle hormonen in het lichaam.  Zo regelt hij dus de eetlust, het libido, de slaap- en de menstruatiecyclus, de lichaamstemperatuur, de stofwisseling van vetten, en vooral de stemming en de energie om tot handelen over te gaan.

 

In Finland, waar winterdepressie veel voorkomt, wordt al sinds jaren onderzoek gedaan naar lichttherapie via oordopjes. Uit de dopjes komt een intens licht, dat een bepaald deel van de hersenen prikkelt. Hierdoor komen stofjes vrij die neerslachtigheid kunnen verminderen.

 

Zorg voor lichaamsbeweging; beweging scoort erg hoog tegen de winterdip. Probeer dit zoveel mogelijk buiten te doen zodat je in het zonlicht loopt (de zon maakt in ons lichaam de onontbeerlijke vitamine D aan). Werk je de hele dag ga dan in de pauze een wandeling maken. Ga lopen met de hond of met de partner. Fietsen etc.

 

Eet volwaardige voeding; veel omega 3 vetzuren; veel vette vis (ook rijk aan vitamine D).

Een team van Franse onderzoekers heeft aangetoond dat een dieet dat veel Omega-3 bevat –zoals dat van de Eskimo’s- op de lange duur de productie van neurotransmitters in het emotionele brein verhoogt die voor energie en een goed humeur zorgen. Het gaat vooral om dopamine, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een stimulerende en opbeurende werking (uit; Uw brein als medicijn; Prof/dr Servan Schreiber).

 

Omdat je minder energie hebt worden je sociale contacten op een laag pitje gezet: Zorg voor het onderhouden van je sociale contacten; nodig je vrienden uit of ga een keer extra gezellig uit eten, of bezoek de schouwburg, of het theater. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Download E-book

Vul onderstaande gegevens in en download gratis het E-Boek!

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Volg ons op...

Facebook:

Google +:


Actualiteiten

Accepteren en loslaten
>> meer lezen

Positieve Gezondheid
>> meer lezen

Luisteren naar kinderen
>> meer lezen

Werken aan je relatie
>> meer lezen

ACT en Defusie
>> meer lezen

Mindfulness als programma tegen stress, angst en depressie
>> meer lezen

De ademhaling
>> meer lezen

Pesten op school    (48 antipestmethoden afgekeurd!)
>> meer lezen

Nogmaals over Vitamine D
>> meer lezen

YOGA en MINDFULNESS,  A SENSE OF………WEEKEND
>> meer lezen

Hoe kan ik beter leren?
>> meer lezen

De Winterdip; Wat kun je doen tegen de winterdip(depressie)?
>> meer lezen

Praktische handleiding voor een eerste toepassing van Cognitieve Mindfulness Priming Therapie (CMPT)
>> meer lezen

Hoe kun je beter leren slapen?
>> meer lezen

De PRI: Past Reality Integration Therapy
>> meer lezen

Hoe mindful eet u?
>> meer lezen