De Engelse psycholoog Guy Meadows ontwikkelde een nieuwe methode tegen slaapproblemen. De behandeling is gebaseerd op de beroemde Acceptance and Commitment-therapy, ACT.
Deze therapie leert mensen de controle los te laten over dingen die ze niet kunnen beïnvloeden en zich daarvoor in de plaats te richten op zaken waar ze wel direct invloed op hebben. Meadows schreef hierover een boek: “Slaap als een roos”. In het boek worden een aantal inzichten uitgewerkt.
Inzicht 1: Controle willen hebben over je slaap is zinloos
Het belangrijkste principe van de acceptance and commitment therapie is de controle los te laten; dat geeft ruimte in je leven.
Stap 1 bij slapeloosheid is nagaan op welke manier je die controle probeert te krijgen.
Welke dingen doe je eigenlijk om slapeloosheid tegen te gaan? “Al die verwoede pogingen, al dat verzet tegen het wakker liggen voeden juist onbedoeld de slaapproblemen. Het idee daarachter is dat je je brein er enorm waakzaam mee maakt.
Bovendien is verzet tegen slapeloosheid ook nog eens nutteloos, want slapen is een autonoom proces van het brein, waar wijzelf geen invloed op kunnen uitoefenen.
Inzicht 2: Lang wakker liggen is helemaal niet erg
Accepteer het wakker liggen, adviseert meadows. Probeer er geen oordeel aan te verbinden als je ’s nachts wakker ligt; het haalt de druk van de ketel dat je van jezelf moet slapen. En dat geeft de ontspanning die het brein nodig heeft om zich in de ‘slaapmodus’ te begeven.
Inzicht 3: Je eigen reachtie maakt een slechte slaper van je
Met nachtelijke alertheid maak je het brein tè wakker. Als je van alles wil gaan proberen om in slaap te komen ga je je brein activeren; je geeft een signaal af dat de situatie niet oké is. Je gaat je brein africhten om ‘s nachts juist in de alarmsetting te springen. Dat komt door signalen uit de Amygdala, het alarmcentrum in onze hersenen, dat ons laat reageren op gevaren.
De kunst is nu dat je al deze signalen accepteert, ze verwelkomt en ze weer laat verdwijnen, in plaats van er overstuur van te raken.
Inzicht 4: Houd regelmatige tijden aan, zonder al te strikt te zijn
We kunnen onszelf zoals gezegd niet in slaap brengen, maar wat we wel kunnen doen, is de weg voorbereiden voor de slaap. Dat betekent: op vaste tijden erin en eruit, want het slapende brein houdt van regelmaat. Een vast avondpatroon is wenselijk: daarmee zend je signalen uit dat er straks slaap gaat komen.
Inzicht 5: Richt je op je leven, dan wordt de slapeloosheid vanzelf minder
Pas als je bent afgestapt van het idee dat slapen persé moet lukken, pas als je stopt met het precies bijhouden van je slaapuurtjes, dan maak je het werkelijk ontspannen voor jezelf en zul je makkelijker de slaap vatten. Richt je dus niet op je slapeloosheid, maar daarvoor in de plaats op je relaties, je werk, je hobby’s, dromen en plannen; de impact van de slapeloosheid wordt kleiner en je gaat beter slapen.
Tot slot
Bedenk dat normale slapers ook zo nu en dan een vreselijke nacht hebben.
Alleen al door te liggen verzamel je energie voor een nieuwe dag.
Uit: Psychologie Magazine.
Boek: Guy Meadows, Slaap als een roos, Luitingh-Sijthoff, € 16,95; www.thesleepschool.org
Reactie schrijven